Scouting Graaf Floris V

Verslag LSW 2018 door team Hemelsblauw

Hallo wij zijn team Hemelsblauw, onderdeel van subkamp Sanos, hippies genoemd maar onze echte namen zijn: Elianne, Lisanne, Nienke, Rianna, en Sofie. Wij zijn de winnaars van de Regionale Scoutingwedstrijden 2018 daar zijn we heel trots op, en de leiding natuurlijk ook. We hebben heel erg ons best gedaan op de RSW dus dan was het ook wel verdiend. Nu mochten we naar de Landelijke Scoutingwedstrijden in Baarn, samen met zo’n 600 andere scouts. Wil je weten wat we daar allemaal hebben gedaan? Lees dan hieronder verder.

Zaterdagochtend 19 mei

Bijna iedereen werd wakker en dacht: “aaaaaaah heb ik alles, hoe laat is het, kom ik te laat” en nog veel meer. Ik pakte nog wat spullen in en at nog een broodje. En ging naar het clubhuis en even later waren de andere meiden er ook. We tilden allemaal spullen in de aanhanger. En zwaaiden onze ouders nog even uit. Toen we eenmaal onderweg waren was het heel gezellig, er werd veel gelachen in de auto (de meiden van groep Hemelsblauw begrijpen wel wat ik bedoel met op een neus tikken, stampen op de grond). Een aantal afslagen verder waren we aangekomen, dachten we. We stonden in een lange rij maar blijkbaar niet de goede. We kwamen op het terrein aan en duwden de aanhanger. Samen met nog heel veel scouts voor en achter ons eenmaal halverwege nog even een foto. We hoorden een gek alarm dat betekende dat we naar onze Sanos plek moesten gaan, dat was een plek waar iedereen van subkamp Sanos kon komen. Een lange sirene en dan moest iedereen komen en een korte sirene dan moest alleen de pl (ploegleider) komen. De pl werd meestal opgeroepen op momenten wanneer we de pl juist nodig hadden. Na een korte introductie liepen we met iedereen van Sanos naar de kampvuurkuil. Daar zongen we heel vaak dit:

Wij zijn Sanos – Medisch sterk – Oranje helden – In ons werk

En ook zongen we 1 of 2 keer het LSW lied. Er gebeurde veel in de kampvuurkuil want 2 mensen kwamen daar aan en wouden daar vanalles bouwen toen kwamen er nog een aantal personen die ook ideeën hadden. Zoals: een moestuin, veel kleur, een ziekenhuis, een weg en nog veel meer. Even later waren we klaar met het eerste deel van het verhaal en zwaaiden we de leiding nog even uit en gingen we naar de aanhanger, omdat die nog ergens halverwege was. Eenmaal samen met de aanhanger aangekomen bij onze tentplaat ging er weer een sirene aan. Toen werd er gezegd dat we pas om 13:30 (ongeveer zoiets) mochten beginnen met opbouwen. Dus we haalde de spullen uit de aanhangen, maakten onze plek takkenvrij en eenmaal om 13:30 begonnen we met opbouwen van de tent. Dat ging vlekkeloos! En verliep redelijk vlot. Daarna bouwden we de keuken, dat ging ook best snel alleen we moesten wat later eten en drinken omdat we niet helemaal uitkwamen qua tijd. Daarom tijdens het keukenbouwen ging het wat zwaarder want iedereen had dorst. Maar het ging wel redelijk snel. We legden het tafelblad er op en gingen eten en drinken. Het tafelblad met sisal touw vastmaken deden we wat later omdat dat best veel werk was. Nog even met een windzeil een doktershoek maken met heel veel zelfgemaakte doktersspullen, want we hadden: een ambulance zelfgemaakt (Nienke paste er in), een microscoop, infuuspaal, en een informatiebord met onze diploma’s en informatie. En nog veel spullen en versiering.

 

Zaterdagmiddag

Na de lunch werden alle scouts van subkamp oranje, Sanos, bij elkaar geroepen door middel van een toeter. Rianna had daarvoor al een PL-bijeenkomst gehad en had dus alle informatie van wat we gingen doen al gekregen. We hadden het doel van het spel op een blaadje gekregen en het werd nog even door de leiding uitgelegd. We gingen verzamelen bij een grote witte tent, hier moest je ook terug als je net een post had gehad. We hadden een kaartje gekregen met een bepaalde kleur erop: oranje, blauw, groen of geel. Dit was een post met een spel. Als je dit spel gedaan had (tegen een ander team) kreeg je een rode of groene stempel, rood als je had verloren en groen als je had gewonnen. Je moest dan weer terug naar de witte tent en daar kreeg je weer een nieuw kaartje. In deze tent was ook een scherm te zien met het aantal behaalde procent. Je kreeg er een paar procent bij als je had gewonnen en als je had verloren ging het eraf. Tussen het spel door, hoorden we ook af en toe sirenes. Als je dit hoorde moest je stoppen waar je mee bezig was en rennen naar de witte tent. Je kreeg een opdracht die je moest doen met je subkamp, dit was bijvoorbeeld een zo lang mogelijke slinger maken van je kleding of de hoogste mensentoren bouwen. Als je dit had gewonnen, kreeg je hele subkamp er tien procent bij. Even na het spel moesten we het avondeten maken, dit was de themamaaltijd. Tussendoor werd er nog veel aan versiering gedaan om onze tent heen. Onze themamaaltijd was een pot spaghetti, geserveerd in ziekenhuis bakjes en als toetje hadden we cheesecake, in een soort maatbeker met stukjes fudge in een medicijnbakje en saus in een spuit. Hierop werden we beoordeeld door de leiding die rondliep. Volgens mij was dat van ons wel goedgekeurd, wij vonden het in elk geval erg lekker!

 

Zaterdagavond

We gingen een eispel doen. Je kreeg een aantal witte eieren, daarmee kon je spelletjes doen en je kon eieren verliezen of winnen. Met 50 of meer eieren ging je naar de bank, dan kreeg je ruimte-eieren die moest je op een poster plakken. Er waren veel gokspellen, we waren er erg goed in. Tien uur was het afgelopen. Het was al erg laat en donker,  maar de afwas stond nog op ons te wachten, dus dat moesten we nog doen. Bijna alles was aangekoekt. Het was ongeveer 12 uur nachts. We lagen erg laat in bed toen het eenmaal klaar was. We lazen eerst de fanmail en daarna ging de helft slapen en de anderen nog praten.

 

Zondagochtend 20 mei

Zondagochtend werden we wakker gemaakt door muziek. Aankleden en de ochtendroutine afmaken. De toeter ging voor de PL-raad. De PL-raad was alleen voor de patrouille leiders en hier kregen we uitleg over hoe de dag verliep. We hadden 2 keer per dag PL-raad, hier kregen we uitleg van de spelletjes die we die dag gingen doen. Na de PL-raad van zondag, konden we onze krat met eten  meenemen. In deze krat zaten twee broden, pakjes Wicky, melk, appels, broodbeleg, stroopwafels en mueslirepen. De pakjes Wicky, appels en de mueslirepen hebben we meegenomen voor tijdens de hike, samen met een lunch pakketje. Rond een uurtje of 10 moesten we ons melden met je tas. Deze tas werd door de subkampstaf gecontroleerd om te kijken of we alles mee hadden. Als je tas goed gekeurd was kon je bij de centrale post je hike boekje ophalen. Zo gingen we van start met de hike. We begonnen met een “verhaal” route. Toen we bij de post aan kwamen moesten we van onze Pringles bus een raket maken, maar dan wel naar de wensen van Mister X en zijn jullie Y. Zo gingen we verder met het volgende onderdeel van de hike. We kregen geheim tekst die we eerst moeten vertalen. Het was eerst een beetje wazig voor ons, want we begrepen er niks van. Totdat we erachter kwamen dat er steeds 1 woord terug kwam en daar de vertaling op de volgende bladzijde stond. Het betekende plus. Zo kregen we uiteindelijk allemaal coördinaten. Die ons zouden leiden naar de volgende post. Deze post stond op het kampterrein zelf. Hier gingen we een spelletje doen. We moesten met een laser via zo veel mogelijk spiegeltjes in een koker zien te richten. Na deze post was het rond 12:00 en hebben we hier een broodje gegeten en de volgende route bekeken.

 

Zondagmiddag

We hadden 3 van de 5 posten gehaald bij de derde moesten we stoppen en op het gras zitten, het was wel irritant dat je niet door mocht maar je kon wel even uitrusten. De route zelf ging best goed. Alleen liepen we zomaar langs een post. De route moest in het begin gedaan worden met een kompas, daarna kwamen we bij een post 1 waar je een raket moest maken van een Pringle bus en als laatst een puzzel moest oplossen voor de rest van de route. Bij de 2de post waren we er dus langs gelopen want het was gewoon op het terrein . Daar moest je in een donkere tent met lasers en zo veel mogelijk spiegels een laserstraal op het doel krijgen. Bij de laatste post moest je puzzels oplossen en dan met een letter een cijfer ervan maken (1=a 2=b 3=c) met het cijfer moest je de vloeistof pakken die erbij hoorde en dan nog een sap erbij en dan moest de vloeistof worden gecheckt. We kwamen ook bij een vijver waar een weg bijna kwijt waren dus toen liepen we een stukje terug toen liepen we te ver en toen weer te weinig. Omdat we de route bijna weer snapten (en er was een mooie boog met bloemen bij) deden we een fotoshoot. Het avondeten was (denk ik) rijst met vega-gehakt, broccoli, bonen en satésaus. De satésaus was gewoon water geworden en het toetje was bananen met chocola .

 

Zondagavond

De PL werd opgeroepen en kreeg een envelop met daarin kaarten, met die kaarten kon je chips, een suikerspin en cola halen. Toen we eenmaal onderweg waren naar de plek waar dat aan de gang was stonden er heeeeeeele lange rijen. We gingen in de rij staan voor het lasergamen. Toen we eenmaal halverwege waren werden we opgeroepen door een sirene en moesten we een opdracht doen (ik weet niet meer wat voor opdracht) daarna gingen we weer in de rij staan. Dat duurde heeeeel lang en toen we eenmaal vooraan stonden ging het lasergamen en alle anderen activiteiten dicht dat was zo balen. We hadden toen geen suikerspin op, we gingen ook niet lasergamen. Geen cola, chips. Iedereen van onze patrouille baalde er van. Maar we moesten het maar accepteren. We hoorden weer een sirene en we liepen terug naar onze tent. We deden snel even de afwas want dat was nog niet klaar (?) we hadden veel gekletst met onze achterburen. Ze waren best aardig. Toen het eenmaal donker was ging de sirene en liepen we naar de theater plaats. Daar wou de ene man de ander tot relatie vragen. Maar dat moest verpest worden door een stomme mevrouw hè Sofie ? maar als je verder leest komt alles wel weer goed. En de slechterik had allemaal eieren neer gelegd en Sofie en Nienke mochten een dans doen en toen waren de eieren stuk. Want Sofie en Nienke werden gevraagd voor het avondspel of ze wilden meedoen met het theater.

Ook kregen we een ijsje tijdens het theater ?. Toen het theater klaar was voor vandaag liepen we onder de helemaal zwarte lucht naar de tent. Daar deden we de rest van de afwas en poetsten we onze tanden nog even. We waren moe en gingen op onze matjes liggen. Maar nog niet slapen we gingen onze fanmail lezen. We werden aangesproken dat we teveel herrie maakten dus we gingen fluisterend door. Als we dan hoorde dat iemand langs liep waren we gauw stil. We aten ook chips, snoep, koek en allemaal andere lekkere dingen. Rond half 2 gingen we slapen (we waren best moe geworden).

 

Maandagochtend 21 mei

We werden wakker, heel erg verdrietig, omdat we vandaag naar huis zouden moeten. Toen we opgestaan waren en in uniform waren gingen we de spullen in de tent opruimen, dit waren de slaapzakken oprollen, de luchtbedden en matjes leeg laten lopen en grotendeels de tassen inpakken. Hierna gingen we naar buiten om te ontbijten aan de keuken. Na het ontbijt gingen we weer een spel doen. Iedereen begon bij een bepaald getal van de kleur van je subkamp. Je moest dan naar het betreffende nummer rennen dat op bijvoorbeeld op een boom hing. Op de achterkant stond een vraag die je moest beantwoorden. Als je al deze vragen beantwoord had en in je boekje stonden moest je naar de witte tent rennen, deze stond nu op een andere plek. Je kreeg een andere kleur, subkamp toegewezen. Je kon hier weer verder met de getallen en vragen. Na dit spel gingen we de spullen opruimen bij onze tent. Dit waren de tent, de keuken en het versiering, alles moest ook de aanhanger weer in. We hadden niet echt een bepaalde tijd dat we gingen eten, dit was vooral omstebeurt tussen het opruimen door, zodat we snel verder konden.

 

Maandagmiddag

Na de lunch gingen we afwassen. Toen we daarmee klaar waren, gingen we de keuken afbreken en daarna de tent. Toen die bijna klaar was hadden we podium. Het was erg leuk! Sofie was helemaal blij toen de personages gingen zoenen. We wilden allemaal niet naar school toe de volgende dag. En we probeerden onze stemmen kwijt te raken, zodat we op school minder de beurt zouden krijgen. Het podium was klaar en we gingen verder met onze tent, daarna moesten we in een hele lange rij. We waren een van de laatsten ??

Op de Facebookpagina van de LSW zie je allerlei filmpjes en foto’s: https://www.facebook.com/scoutingwedstrijden/